De-a valma · de-ale mele

Cu o fata tampa si parul maciuca

Vorbeam cu un prieten despre starea romanilor si a Romaniei. Totul este un mare circ. Campanie electorala la farfurie de plastic. Pensionari lesinati de foame care stau 3-4 ore in imbulzeala sa bage o carne in gura,neconstientizand ca o vor baga vreme de un mandat cu varf si indesat. Oameni care se bat pe un sandvis aruncat din galeata partizana. Inca ma uit la tv. Este un flux de informatii pe care il triezi sau nu. Vorba Parazitilor: vad la stiri si nu ma pot abtine,cand vorbesti despre crime ,ma gandesc numai la tine. Nu am practicat niciodata jurnalismul,desi asta am invatat la scoala. imi aduc aminte cand profesorul ne vorbea despre functiile televiziunii ca si canal mass media. De a informa,de a educa,de a forma,de divertisment. Mi-am amintit ca urmaream la un moment dat o emisiune pe TVR: “Profesionistii”, realizata de Eugenia Voda,care mi se parea intervievatorul ideal. Aceasta doamna vorbea lejer si elegant cu oameni din diverse sfere intelectuale,reusind sa transpuna totul intr-un dialog accesibil tuturor. Emisiunea asta nu mai exista. Banuiesc ca e mai dezirabil sa vezi cum se manelizeaza natiunea si cum se face de ras. Televizorul il deschid pentru stiri si pentru documentarele Discovery. Aici m-am oprit in calitate de consumator media. Ziarele vand carne ilustrata,vazuta din toate unghiurile,acoperita sau descoperita. Iti rup retina cu titluri idioate despre eu mai stiu ce cuplu aflat pe val. Singura consolare e ca lumea exasperata de saracie,somaj si alte tare sociale actuale,citeste un cotidian moca:Adevarul de seara. Nu e perfect nici pe departe,insa este DECENT. Nu scoate carnea in galantare. Gasesti si un reportaj facut pe fuga si sarac in documentare,dar gasesti. Gasesti stiri de bun simt ca sinteza a zilei. Gasesti un rahat amuzant,dar gasesti. Pe de alta parte,ma uit dimineata in tramvai cum oameni din diverse categorii sociale citesc niste gunoaie: Click,CanCan,Libertatea si alte asemenea. Tabloide care te sensibilizeaza prin povesti cu miros de circ si manea, care momesc oameni simpli atasand un carton razuibil in care se ascund sperante intr-un mai bine financiar. Parintii mei sunt cumparatori ale unor astfel de ziare,sperand ca vor castiga ceva in viata asta.
Cui apartine vina pentru popularitatea crescanda ale acestor rebuturi ? Publicului cumparator pentru ca persista in a le procura sau ziaristilor care publica mizerii aruncandu-le catre masa de consumatori ? E un cerc vicios. Publicul mananca pentru ca asta ii dai, ei dau pentru ca -sustin ei- asta se cere. Nimeni nu isi asuma o minima functie de educare cu riscul unor pierderi financiare temporare. Nu avem timp pentru asta si nu asta vinde ziarul. Asa ca vom continua pe linia buze-tzatze-cur,pentru ca merge.
Azi am vazut cum lumea a iesit in strada. Tot din Timisoara catre toata tara, la nivel sensibil mai mic,dar s-a extins actiunea. Timisoara,Bucuresti,Brasov,Focsani,Cluj.Fortele de ordine faceau presiuni asupra protestatarilor. Vrei sa vorbesti ? E dreptul tau! Dar fa-o cu pumnul asta in gura! Imagini trucate sau nu cu un presedinte care ii da la ochi unui copil handicapat si eternul domn “Minte-ma,minte-ma frumos (minte-ma in gura ma-tii ca te mint si eu)” ex ministru de externe. Unul nu reactioneaza cand i se pune sub nas o inregistrare de acum 5 ani,spunand ca vrea sa fie lasat in pace si va reveni cu declaratii, altul care spune ca cea mai nobila fapta a sa a fost ca nu a dat o batrana afara din casa (soacra lui). The stupid ugly si the handsome evil se porcaiesc la televiziune,atragand sustinatori si de-o parte si de alta. Zboara mincinosi ordinari in toate directiile.
Partieeee!
aici se gasesc suficiente ilustratii.

12 thoughts on “Cu o fata tampa si parul maciuca

  1. mda, dupa ce se va afla rezultatul maretelor alegeri, o sa intreb si eu, tot ca-n parazitii:

    -a venit apa calda?
    -da, da-i rece.

    ca alt raspuns nu vad. hai sanatate 😀

    Like

  2. noroc ca avem o mare putere de adaptare. si ca ne-am mai spalat la lighean cu apa incalzita in oale si ulcele…stand la bloc . cred ca pe zi ce trece inclin sa nu merg la vot… hai sanatate (mintala)!

    Like

  3. romanii nu prea stiu sa joace in echipa. fiecare e pe cont propriu si pornit sa i-o traga aluia care ar avea o sansa sa se ridice putin. ne e greu sa sprijim pe cineva sa urce pe zid pentru ca de acolo sa ne poata intinde mana, atat timp cat cel de pe zid e un altul. pana la urma e vina fiecaruia dintre noi pentru situatia in care a ajuns romanica. eu imi asum vina. si nu fac nimic. doar ies la vot, desi stiu ca nici o optiune nu e chiar cea mai buna solutie pentru urmatorii ani, in loc sa ies in strada si sa urlu: sa le rupem capu’, ‘r-ar ei ai dracului de hoti si violatori, ca m-am saturat de cat mi-au tras-o pe toate partile! (scurt moment de rabufnire. trece. revine apatia… gata. a revenit. inchei)

    Like

  4. reusit tabloul… dizgratios personajul…
    am tot incercat sa inteleg unde gresim; noi, nu ei! (de ce noi devenim asa usor si fara scrupule ei, asta e o alta poveste…:) )
    desi nu am pretentia ca ma invart in jurul adevarului suprem cred totusi ca una din problemele mari pe care le avem este ca suntem in acelasi timp mult prea patimasi si needucati…
    suntem patimasi si ne implicam in special in plan emotional-afectiv prea mult in chestii pe care nu le cunoastem si nu le intelegm, in istorii ale caror resoarte nu le gasim dar pe care credem ca le putem atinge cu mana, ne repezim fara a incerca a intelege…
    suntem needucati si credem in povesti, in vorbe scarmanate la colt de strada, in litere spalate cu cocolino pentru a le face moi si catifelate chiar daca au fost taiate din tabla de 2,5 cu juma de ora mai devreme, acceptam ca albul e negru si negrul e alb fara prea multe ezitari si batai de cap…
    suntem needucati si creduli, patimasi si cu sangele clocotit… si daca mai adaugam deasupra si un praf de mandrie tare prost inteleasa iese chiar de-un molotov… nasol amestec…

    Like

  5. @ mosu :nu cred ca ceva exclude altceva.cred ca suntem patimasi si nu mi se pare neaparat rau. insa uitam sa simplificam un pic lucrurile si uitam sa privim totul dintr-un unghi de bun simt. oricum … nu ma numar printre cei care vor sa paraseasca tara. inca mai sper. in momentul cand burta va fi linistita,se va vota si cu cap. nu stiu daca vreau sa merg la vot…nu stiu de ce trebuie sa aleg intre doua rele… o voi face poate… alegand nu ceva bun,insa ceva mai putin periculos.

    Like

  6. @de loyola: pentru ca din mandrie se uita scopul si anume binele comun. fiecare trage spuza pe turta sa. vorba ta,toti contribuim intr-o oarecare masura la starea actuala. toti purtam o parte din vina…violenta fizica si verbala insa,asa cum am observat eu, este sperietoarea clasei politice, atata vreme cat se manifesta la nivel de masa. insa eu eram la tara si ma jucam hochei pe lacul inghetat in timp ce se derula revolutia….poate ma insel cand zic ca violenta unui popor sperie o clasa politica.

    Like

  7. “in momentul cand burta va fi linistita, se va vota si cu cap.”

    mda, istoria iti da dreptate…

    istoria altora.

    Like

  8. …dar nu ma pot opri sa rinjesc: burta umpluta din farfuria de plastic electorala tot stomac satisfacut e.

    Like

  9. eu pe aia o traduc ca pe o disperare. asa o percep eu. si pana la urma,manipuleaza o categorie cumva defavorizata. si nu ma pot abtine sa nu ma gandesc… daca eram din categoria aia…ce faceam ? faceam si eu acelasi lucru? acum inclin sa spun ca nuuuuu,nu as face! dar daca…daca…daca…vina nu e a celor ce mananca,ci a celor care se folosesc de nevoile de baza pentru a manipula un om. cum sa castigi ciolanul, dand un ciolan la schimb (cu fasole)..

    Like

  10. Si aici am avut dreptate! Demult, si nu doar o data, am spus ceva catre autor… ca stie, poate dar nu vrea!

    Like

Leave a comment